Ağustos ayı otomobil satışları

Avrupalı üreticiler hala otomobil getirmemekte direne dursun, Çinli Chery tüm alışkanlıkları altüst ederek listenin tepesine konuşlandı. Diğer bayiler “Elimizde otomobil yok, bugün git 3 ay sonra gel!” demeye devam etsinler, kaybeden onlar olurlar!

Hükümetin aldığı önlemler, krediye ulaşmaktaki zorluk ve piyasanın artık doygunluğa yaklaşması satışları frenlemeye başladı. Sıfır otomobillerin bollaşmaya başlaması da satışların düşmesine bir başka neden!

Evet yanlış okumadınız! Sıfır otomobil bulunurluğu artarken satışlar düşüyor. Çünkü otomobil yakın zamandaki gibi yatırım aracı olmaktan uzaklaşıyor. Ağustos ayında 14.486 adet yerli otomobil satıldı. Yani önceki Haziran'a göre yerli satışlar 16 bin civarı düşüş gösterdi. 5.319 adetle Renault lider, 3.423 adetle üretime ara veren Fiat 2. oldu. Ezcümle; Fiat satışları çok düştüğü için yerli satışları iyice düşmüş oldu. 51.645 adet satılan ithaller arasında Çinli marka Chery tüm listeyi alt üst ederek  liderlik koltuğuna yerleşti. 6.100 adet satan Chery birinci olurken, onu VW ve Opel takip takip etti.

SUV talep görmeye devam ediyor

SUV satışları Ağustos ayında Bir “tık” düştü. Temmuz’da % 61 seviyesinde olan SUV oranı Ağustos’da % 56 seviyesine geriledi. Tablodan da anlaşılacağı gibi HB satışlarında geçen yıla  kıyasla artış daha fazla. Sedan otomobil payı 1 paun artarak % 23'e yükselirken, HB satışların payı % 19 civarında gerçekleşti. HB payı Temmuz’da % 15 idi.

Anlaşılan o ki; Renault artık  C-HB segmentinde “varım” diyor! B Sedan segmentine pek önem vermezken C-HB kategorisinde Megane E-Tech ile ciddi bir çıkış yakaladı. Bu model aynı zamanda tüm elektrikli araçlar arasında (Tesla sırlamada yok!) ikinci oldu. Renault Clio HB satışları düşük tempoda, Hyundai Bayon ise geçen ay 1.722 adet sattı.

Tüm modeller arasında 2.832 adetlik satışla Renault Megan Sedan birinci oldu. Üretime ara veren ve sadece eldeki stokları satılan Fiat Egea Sedan modeli 1.897 adet sattı. Hem C SUV hem de D SUV segmentlerinde Chery markası, bayrağı önde taşıyan marka oldu.

TOGG önde

Yerli ve milli gururumuz TOGG satışları artarak devam ediyor. Ağustos ayında 1.965 daha teslim edilmesiyle birlikte şimdiye kadarki toplam teslim adedi 3.400 oldu. Onun arkasından 918 adet saran Renault Megan E-Tech geldi ve piyasaya  ilk girdiği  aydan itibaren yüksek ilgi görmeye başladı. Hala Tesla satışları hakkında bir bilgimiz yok. Tesla satış adetlerini açıklamadığı sürece elektrikli otomobillerle ilgili olan haberimiz eksik kalacak. (Bu arada başka kanallardan bir araştırma yapı-yoruz. Yakında paylaşacağız.)


Haberin ayrıntıları için instagram sayfamıza gidebilirsiniz:

https://www.instagram.com/p/CwyYxPpMTJA/?img_index=1

Haber tarihi: 17 / 09 / 2023






Önceki: Lotus Emeya
Sonraki: Karşınızda E-3008