Otomobil alan zarar etti!

Türkiye’de “çalışan” bir argüman var: “Fiyatlar artacak, bir daha bu şartlarda otomobil alamazsın!” Sürekli beklenti içerisine sokulan ve yanlış yönlendirilen insanlar da otomobil alımına yöneldiği için 2023 yılı rekorla geçti. Gelin görün ki; geçen yılın son 3 ayında otomobil alan herkes şu an için zararda gözüküyor!

   Her şey faizlerin yükselmesi ile başladı. Ve dolayısıyla otomobilin bir yatırım aracı olup olmadığı tekrar sorgulanır oldu. Son 4 aylık sürece baktığımız zaman otomobil fiyatlarının pek artmadığını görüyoruz. Özellikle Aralık ayında bir çok insan Ocak ayında fiyatlar yükselecek diye alım yapmıştı. Ancak Ocak ayında fiyatlar beklendiği gibi artış göstermedi. Hatta az da olsa fiyatı gerileyen bile oldu. Bayilerde ekstra indirimler de yapılıyor çünkü.

Şimdi herkes gidip faiz alsın diye bir söylemimiz yok! Biz sadece paranın maliyeti açısından olaya bakıyoruz. Yani “Ekim ayında bir otomobil alacağınıza elinizdeki araçla idare edip Ocak ayının sonuna doğru bir otomobil alsaydınız ne olurdu?” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi geçen yılın son 6 ayı için ikinci kez MTV daha ödenmişti. İşte bu MTV’yi de hesaba kattık. Çünkü Ocak’ta alanlar o MTV’yi ödemeyecek!

Hem kullanıp hem de kar etmek hayal oldu!

Dolayısıyla geldiğimiz noktada Ekim’de otomobil alanların zararda olduğunu gördük. Ve uzun bir çalışmadan sonra bunu ispatlayan güzel bir tablo hazırladık. Yani olaya sadece parasal açıdan bakarsanız zarardasınız. Ancak otomobilin bir ihtiyaç olduğu düşünülürse zararda sayılmazsınız. Son 4 aydaki kaybınızı sanki o otomobili kiralamış gibi de değerlendirebilirsiniz. Fakat geçtiğimiz son 2 yılda olduğu gibi hem otomobile binip hem de kar edemezsiniz!

Şimdi Ocak ayı için aynı senaryodan bahsedebilir miyiz? Yani Ocak ayında otomobil alanlar Nisan ayı geldiğinde karda mı olacaklar, yoksa zarar mı edecekler? Herkes seçimden sonra Dolar artacakmış gibi konuşuyor. Ancak unutmayalım ki; eğer Dolar artmaz da belli bir seviyede giderse; işte o zaman Ocak’ta otomobil alanlar kar edemeyecekler. Karar sizin. Sırf kar etmek için otomobil alınmaz, ancak ihtiyaçsa alım ertelenmez diyoruz!

Haber tarihi: 19 / 01 / 2024






Önceki: Mercedes-Benz GLE Türkiye'de
Sonraki: C5 Aircross 1.2 Hybrid Türkiye'de