ÖTV muafiyet sınırını geçenler

Almak istediğiniz otomobil ÖTV Muafiyeti sınırını geçtiyse hemen moralinizi bozmayın. Firmaların genel merkezleri bu ay ekstra bir kampanya yaparak fiyatlarda indirime gidiyorlar. Dolayısıyla bazı otomobillerin fiyatı sınırın altına düşüyor. Düşmese bile ekstra siz de pazarlık yaparak fiyatı, 1.591.200 TL’nin altına getirtebilirsiniz!

   İlk önce şunu belirtelim: Firmaların size indirim yapma gibi bir zorunlulukları yok! Bizim bu haberimizden yola çıkarak “şu fiyata araç satılıyormuş!” demeyin. Size bizzat kendi yaşadığımız bir örneği anlatacağız. Geçen hafta bir bayiye gittik. Sorduğumuz araç 1.760.000 TL civarıydı. Bize genel merkezin Ocak ayı için ekstra bir indirim yaptıklarını ve fiyatı ÖTV Muafiyet sınırı olan 1.591.200 TL’nin de altına çekebildiklerini söylediler.

(Hatta bir okuyucumuzla bu konuyu görüşmüştük. Aynı otomobil için ona da 1.480.000 TL fiyat vermişler! Bu fiyat üzerinden ÖTV Muafiyetli alabilirsiniz o aracı. Bu durumda 822.000 TL ödersiniz. 938.000 TL kazancınız olur yani!) Demek ki olabiliyor böyle şeyler. Ancak şunun altını çizmek gerekiyor ki; o da her şeyin yasal olması. Yani araç Türkiye’ye 2023 yılının sonuna doğru girdiği için fatura bedeli ÖTV Muafiyeti sınırını kurtarıyor.

Fatura kesilebilirse araç var!

Sonuçta yasal olarak fatura kesilebildiği için ekstra indirim yapılarak otomobilin fiyatı ÖTV Muafiyeti sınırının altına çekilebi-liyor. Eğer otomobilin Türkiye’ye giriş faturası kurtarmıyorsa bu şekil bir alım yapamazsınız. Zaten bu yüzden bazı bayiler Şubat’ta zam geleceğini, hatta Mart ayında 2024 modeller geldikten sonra artık ekstra indirim yapıla-mayacağından bu tür otomo-billerin ÖTV Muafiyeti sınırına inmeyeceğini söylüyorlar.

Tabi bunu bir satış stratejisi olarak da kullanıyor olabilirler. Ancak ihtiyaç söz konusu ise ÖTV Muafiyeti kapsamında araç almak için beklemek kazançlı görünmü-yor. Hem fiyatlar yükselebilir hem de araç bulunmayabilir. Firmaların nasıl indirim yapacağı konusuna da açıklık getirelim. Normalde fiyatın üzerine % 80 ÖTV ve % 20 KDV ekleniyor. İşte aradaki farktan bu iki vergi çıkarıldığı zaman markanın yapacağı indirim belirlenmiş oluyor!

Kırmızı liste biraz zor!

Simdi gelelim listelerin analizine: Sizin için sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere 3 farklı tablo hazırladık. Sarı renkli liste en kolay ikna edebileceğiniz otomobiller. Ancak Audi gibi bazı markalar “prestij” meselesi yapıp indirime yanaşmayabilirler. Renault Austral örneğinde olduğu gibi en alt donanım versiyonları için bir şansınız var. Turuncu renkli ikinci liste ise işlerin zorlaşmaya başladığı liste. Burada firmayı ikna etmek kolay değil.

Son kırmızı liste ise “çok zor” ama imkansız değil. Buradaki en büyük problem aracın faturasının ÖTV Muafiyetini kurtarmaması olabilir. Yani firma istese bile elinde fatura yoksa size ekstra indirim yapamaz. Hani durduk yere bayideki kişileri darlamanıza gerek yok. Listelere bakarsanız normalde ödeyeceğiniz paranın 884.000 TL olduğunu göreceksiniz. Çünkü sınır bu. Bizim de konumuz sınırdakiler zaten. Daha düşük fiyat alırsanız da kaçırmayın!





Haber tarihi: 23 / 01 / 2024






Önceki: VW Golf VIII makyajlandı
Sonraki: ÖTV muafiyetli güncel fiyatlar