2024 Mart otomobil satışları

Yılın ilk üç ayını otomobil satışlarında rekorlarla geçirdik. Seçimden sonra “Dolar yükselir!” düşüncesi ve dolayısıyla otomobil fiyatlarının artacak endişesi insanları alıma yöneltti. Mart ayında 25.605 adedi yerli, 61.466 adedi ise ithal olmak üzere toplam 87.071 adet otomobil satıldı. Şimdi bu fiyatlar “fırlayacak” depresyonunu atlattık. Bakalım Nisan’dan sonra piyasa nasıl olacak?

   Yılın ilk üç ayını ÖTV muafiyeti ve fiyatların seçimden sonra yükselecek düşüncesinin desteği ile yüksek satışlarla geçirdik. Mart ayında toplam 87.071 adet otomobil satıldı ve tüm Mart aylarının rekoru geldi. Ancak burada bir şeye dikkat çekmemiz gerekiyor. O da ilk iki aydaki kadar artış görülmedi bu üçüncü ayda. Geçen yıla göre artış % 9,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu da ilerleyen aylarda satışların biraz gerileyeceğinin işareti gibi.

Ocak ayında 25.605 adet yerli otomobil satıldı ve yerli satış oranı % 29,4'e kadar düştü. Esas bu konunun üzerinde biraz durmak gerekiyor. Yerli markalar arasında 8.875 adet satışla Renault birinci oldu. Geçen ay 61.466 adet ithal otomobil satıldı. Bu sefer Chery sürpriz yaparak 1. oldu. Chery’nin satışlarının yüksek olması ithalatı artırdığı için yerli satış oranını da düşüyor bu arada. Yine Stellantis üyeleri Peugeot, Citroen ve Opel üst sıralarda yer aldı.

SUV satış oranı % 53 oldu

2023 yılı Mart ayına göre SUV satış oranının % 9 oranında arttığı görülüyor. Bu artışta tüm modelleri SUV olan Chery’nin ayrı bir etkisi söz konusu. Ayrıca her geçen ay artan SUV model yelpazesi de bu oranı artırıyor. Sedan oranı düşerek % 26'ya geriledi. Özellikle C-HB satışlarının düşmesi nedeniyle Hatchback satış oranı da düştü.

B-Hatchback kategorisinde yerli modelimiz Renault Clio HB rakipleriyle arasını korumaya devam ediyor. Opel Corsa ciddi bir atak yaptı. B Sedan kategorisinde Honda City Şubat ayında arayı açtı. B-SUV kategorisinde yerli modelimiz Hyundai Bayon lider oldu. C-HB kategorisinde Citroen C4 bayrağı devraldı.

Fiat Egea Sedan en çok satan model

Tüm modeller arasında Mart’ta 5.640 adet satışla Fiat Egea Sedan  birinci geldi. Renault Clio HB, 5.459 adet satışla ikinci olurken, Megane Sedan’ın da 3.416 adet satmasıyla Renault yerli markalar arasında liderliğini devam ettirdi. Fiat Egea Cross ve Chery Tiggo8 Pro da 1. oldu. 2024 Mart’ta satılan otomobillerin % 55.6'sı C segmentinde yer aldı. Onu % 31,8 payla B segmenti ve % 8,8 payla D segmenti takip etti.

Yerli modelimiz TOGG T10X,  1.319 adetle Mart ayında en fazla satan elektrikli araç oldu. Çinli markaların satışlarının çok fazla düştüğünü tablodan kolayca görebiliyoruz. BYD Atto 3'ün 175 adet satması buna bir örnek. Skywell ET5 ilk 20'de yok. Preimum markalardan BMW’nin elektrikli otomobil satışlarında Audi ve Mercedes-Benz’den daha başarılı olduğu görülüyor. Bunda elektrikli modellerin benzinli versiyonlara göre fiyatının daha düşük olması etkil oldu. Koreli Torres satışları da iyi gidiyor.

Haber tarihi: 03 / 04 / 2024






Önceki: Yeni VW Tiguan Türkiye'ye geldi
Sonraki: Volvo EX30 Türkiye'ye giriş yaptı