İşte yeni Opel Frontera ve Grandland

Eski Opel Frontera bu yeni Frontera’yı görse ne derdi acaba? Bundan 33 yıl önce Off-Road aracı olarak yollara çıkan Frontera, 2024 yılında B-SUV ve Citroen C3 Aircross kopyası olarak karşımıza çıktı. Çıktı çıkmasına da, ne o eski görünümünden bir eser var, ne de Off-Road kabiliyetinden. Halbuki yeni Frontera, tıpkı 2024 Toyota 4Runner gibi güncellenerek tekrar yollara çıkabilirdi.

   Tam biz bu haberi hazırlarken yeni Opel Grandland’in fotoğrafları düştü basına. İlk baktığımız boyu oldu. 4.65 cm olan yeni Grandland’in boyu ne tesadüftür ki 1992 yılında üretilmeye başlanan Frontera 5k ile birebir aynı ölçülere sahip. Evet eski Frontera da 4.65 cm uzunluğunda. Opel’in D segmentinde bir SUV aracı yok ve bu boşluk Frontera ile doldurulabilirdi anlayacağınız. Yenilenen Grandland ise C-SUV kategorisinde yoluna devam edebilirdi.

Bundan 2 hafta kadar önce Ame-rika’da Toyota yılların 4Runner modelini yenilediğini duyurdu. Ancak retro tasarımdan vazgeçmemiş. İlk bakışta insan hemen yıllar öncesine gidebiliyor. İşte yeni Frontera modelinde de böyle bir tasarrufta bulunulabilirdi.  Off-Road camiasında Frontera’nın hala güçlü bir imajı var. 5 kapılı modeller kadar 3 kapılılar bile hala revaçta. (Bu konuyu işlemeye karara verdiğimizin ertesi gün sabah 2 adet 3k Frontera gördük!)

Gitti kaslı Frontera, geldi minik Frontera

Dememiz o ki, Frontera yine D SUV kategorisinde tekar yollara merhaba diyebilirdi. Opel’in daha doğrusu Stellantis’in bu noktada artık kendi halinde markalaşmış bir ismi harcadığını düşünüyoruz. Yeni B-SUV Frontera ise bildiğiniz gibi Citroen C3 Aircross’un kopyası. Yani yeni Frontera kendine özgü bir araç olarak çıkmadı karşımıza. Bu da bir dezavantaj aslında. Corsa ile C3 birbirine benzemediği gibi bu iki model de ayrı tasarlanabilirdi.

Fakat maliyetlere odaklanan Stellantis, küçük değişikliklerle markalarının bazen ruhuna zarar verebilecek adımlar atabiliyor. Meriva’nın yerine geçen Crossland modeli yeni Frontera olarak devam etseydi tepkimiz bu kadar olmazdı. O zaman C-SUV’da Grandland, D-SUV’da ise yepyeni Frontera olabilirdi. Neyse koskoca firmalara biz akıl verecek değiliz tabi ki. Ancak belki de beklentilerimiz bu yönde ve o yüzden konunun üzerinde duruyoruz.

Aslı varken faslının işi zor olacak!

Yeni Cİtroen C3 Aircross ve yeni Opel Frontera teknik olarak aynı özelliklere sahip. İlk önce şunu belirtelim ki, B-SUV kategori-sindeki bir aracın 7 koltuklu özelliğinin ön plana çıkarılması pek mantıklı olmasa gerek. Bu sınıf araç almak isteyen birisinin 7 koltuk belki de isteyeceği son şey olabilir. İşte bu yeni C3 Aircross’ta 7 koltuk özelliği de bulunuyor. Tasarım konusunda C3 Aircross çok başarılı ve önceki Citroen modellerini de anımsatıyor.

Yani yeni C3 Aircross’ta Citroen ruhunu hissedebiliyorsunuz. İşte bu ruh hali Opel’e pek uymamış gibi. 4,39 cm uzunluğunun olması C3 Aircross’un geniş bir iç mekan sunduğunun ispatı.  Araçların teknik özellikleri şimdilik açıklanmadı. Ancak ikisi de hibrit ve elektrikli seçeneklerinin yanı sıra içten yanmalı motorlarla da satışa sunulacak. Motor seçenekleri güncel modellerde kullanılan 1.2 Pure-tech 100 HP, 1.2 Mild-hibrit 136 HP ve 115 kW elektrikli olabilir.

Opel Grandland'in boyu 173 mm uzadı

Esas yeni Grandland biraz daha üzerinde durulması gereken bir araç. Elektrikli versiyonu 700 km menziliyle şimdiden gözlerin üzeri-ne çevirilmesine neden oldu. Yeni Grandland’in uzunluğunun eskisinden 173 mm daha fazla olması aslında onu D-SUV segmentine doğru taşımış. 10 cm daha uzun olsaydı örneğin yeni Skoda Kodiaq’ın (4.75 cm) rakibi olabilirdi. Grandland’in genişliği 1.905 mm (+19 mm), yüksekliği 1.660 mm, aks aralığı ise 2.784 mm.

Yeni Grandland hem % 100 elektrikli hem hafif hibrit hem de PHEV (şarj edilebilir hibrit) güç üniteleri ile satışa sunulacak. PHEV versiyonun sadece elektrikli sürüşte 85 km menzil sunması yeterli sayılabilir. Tam elektrikli Grandland 213 HP gücünde bir motora sahip ve menzili 524 km. 700 km menzil sunan versiyon ise 231 HP gücünde üniteye sahip. 1.2 lt benzinli motorun 136 HP’lik mild-hibrit versiyonu da olacak.







Haber tarihi: 26 / 04 / 2024






Önceki: Alfa Romeo Junior ve Doblo?
Sonraki: Nissan Qashqai makyajlandı