Otomobili almak mı, kiralamak mı?

BMW markası premium kiralama sektöründe yıllardır faaliyet gösteriyor. Geçen yıla kadar 24 aylık ortalama kira süresi belirlerken bu sene ise süre 12 aya indirildi. Ancak bazı araçların 24 aylık kirası şu anki sıfır fiyatını yakalıyor. Yani elinizdeki para ile sıfır BMW mi almak daha mantıklı, yoksa paranızı değerlendirip kiralamak mı?

   Öyle bir ekonomik ortamda yaşıyoruz ki, insan ne yapacağını şaşırıyor! Yaptığımız küçük bir araştırmaya göre otomobil almak pek de mantıklı görünmüyor. Aylık faiz oranı en az % 5, altın deseniz sürekli rekor kırıyor, döviz ise şimdilik stabil diyebiliriz. Tabi ki otomobil almak mantıksız değil, ancak “Biz bu aralar ne yaşıyoruz acaba?” demeden de geçemiyor insan. Otomobil bir ihtiyaç ve almak zorundayız. Ancak göz göre göre niye zarar ediyoruz?

Araştırmamızı BMW’nin sitesinde sıfır otomobiller için açıklamış olduğu kiralama fiyatları üzerinden yaptık. Tabi ki, piyasada diğer markalara yönelik çok daha farklı fiyatlamalar söz konusu. Uzun dönem kiralama yapan bir sürü firma var. Filo kiralamaları çok daha hesaplı olabilir. Kiralama konusu bireysel müşteriler için pek faydalı görünmese de, şirketler şimdilerde kiralamanın daha mı mantıklı olduğu konusun-da kafa yormaktalar!

Otomobillerin fiyat artışına göre hesap değişiyor

Biz önce konuyu bir örnek üzerinden ele alalım. Diyelim ki elinizde 6.050.000 TL’niz var. (Elinizdeki kullanmış olduğunuz otomobili satıp üzerine biraz para koyduğunuzu düşünüyoruz!) Eğer bu parayı değerlendirip ayda ortalama % 5 kazanç elde ederseniz, her ay elinize 302.500 TL geçer. Gidip bir BMW 520d xDrive Sedan kiralarsanız ayda 196.000 TL kira ödersiniz. Yani ortalama ayda 100.000 TL gibi kara geçmiş olursunuz.

Peki bir yıl sonra ne olur? Bir yıl sonra elinizdeki 6.050.000 TL olan para aylık getiri ile birlikte yaklaşık 7.000.000 TL’ye çıkar. (200.000 TL yakıt, MTV ve bakım masrafları diye hesaplıyoruz.) Eğer otomobili almış olsaydınız, bir yıl sonra bu BMW 520d xDrive Sedan’ın 2. el değeri kadar bir paranız olacaktır. İşte otomobil fiyatlarının nereye varacağı belli olmadığı için tam bir hesaplama yapmak mümkün değil. Otomobil fiyatları “artmazsa” kiralamak daha mantıklı.

Ayda 800 km yol yapmak yeterli mi?

Ancak otomobil fiyatları yıllık % 60'dan fazla artarsa o zaman zarar başlar. Tabi araç kiralamanın bazı avantajları ve dezavantajları var. Avantajları: Aracın bakımı, sigortası ve kaskosu gibi konularla uğraşmıyorsunuz. Sadece yakıt ve köprü-otoyol ile park ve cezalar size ait. Fakat, tüm bu hizmetler yıllık 10.000 km için sınırlı. Ancak bir çok insan bu sınırı geçebilir. Bir de ayda 800 km kullandığınız bir otomobile ayda 196.000 TL vermek sizi biraz ürkütebilir!

Ya da başka bir ifadeyle günde 30 km kullanacağınız bir BMW 520d xDrive Sedan’a yine günlük 6.500 TL vermek ister misiniz? Size ilginç gelecek ama eğer otomobil fiyatları bu şekilde devam ederse ve faiz de böyle olursa bu parayı vermek daha mantıklı görünüyor. Bu hesaplamalar piyasadaki daha ucuz otomobiller için de geçerli. Mantık aynı sonuçta. Ezcümle: Eğer otomobil fiyatları % 60'dan fazla artarsa tüm bu söyledik-lerimiz boşa çıkar vesselam!

Haber tarihi: 28 / 04 / 2024






Önceki: Mercedes-Benz G 580 EQ sahnede
Sonraki: İşte yeni Renault Duster'ın özellikleri