Doblo ve diğer ticariler

Fiat Doblo’nun üretimi sonlandırıldıktan sonra Türkiye’de hafif ticari araç pazarının nasıl şekillendiğine baktık. Yılın ilk 4 ayını karşılaştırdığımızda Doblo’nun Combi versiyonunda % 25, dahası, Cargo versiyonunda ise % 95 oranında düşüş olduğunu gördük. Demek ki, Doblo müşterileri diğer markalara kaymış. Ayrıca bazı müşterilerin ise yerli olmasından dolayı Fiat Fiorino modelini seçtiklerini anlıyoruz.

   Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da Stellantis grubunun ticari araçları baskın bir rol oynuyor. Toyota ile birlikte aynı araç 5 farklı marka ile birlikte satılıyor. Onun dışında Renault Express, Ford Courier, Ford Connect ve Volkswagen Caddy var alternatif olarak. Geçtiğimiz günlerde Stellantis grubu ticari araçları yenilenerek Türkiye’de de piyasaya sunuldu. (Toyota hariç) Biz de bu 5 modelin yılın ilk 4 ayında nasıl sattıklarını araştırdık.

2024 yılı Ocak-Nisan döneminde Combi olarak adlandırılan ticari  ama arkada koltukları olan araçlar arasında en fazla satan modelin Fiat Doblo Combi olduğunu görüyoruz. Onu az bir farkla Citroen Berlingo takip ediyor. Van tipi araçların Combi tipi araçlara göre beşte bir oranında sattığını gözlemliyoruz. Belki bu tür araçla-rın fiyatlarının insanlara artık yük-sek gelmesinden dolayı az sat-tığını düşünebiliriz. Bu kategoride Peugeot Partner önde duruyor.

Doblo Combi satışları % 25 düştü

Peki Fiat Doblo kendi içerisinde nasıl bir değişim yaşamış diye baktık. Yerli üretim olmasının avantajıyla öncede Fiat Doblo’nun fiyatı rakiplerine göre daha uygundu. Şimdi ise ithal edildiği için diğer markalara göre bir fiyat belirleniyor. Yani aynı donanım seviyesinde olmasına karşın çok daha ucuz olma şansı kalmadı. Dolayısıyla satışlarında geçen yıla göre düşme olduğunu görüyoruz. 2023'ün ilk 4 ayında Fiat Doblo Combi 3.847 adet satmış.

2024 yılının aynı döneminde ise 2.882 adet satış gerçekleştirmiş. Yani Fiat Doblo’nun satışları geçen yıla göre 2024'ün ilk 4 aylık döneminde % 25 düşmüş görünüyor. Van tipi Doblo Cargo’nun satışları ise neredeyse bitmiş gibi. Belki genel olarak van satışlarının da düşmesinin bunda bir etkisi olabilir. Fiat Doblo Combi satışları % 25 düşerken, ne tesadüf Fiorino Combi satışları ise % 25  artmış. Sanki Doblo müşterileri Fiorino’ya kaymış.

Cargo versiyonların ÖTV'si % 4

Aslında hafif ticari araç satışlarının şu ankinden daha fazla olması gerekiyor. Çünkü Combi tarzı araçların ÖTV’si % 15 iken, van tarzı araçların ise % 4 seviyesinde. Yani otomobillerde olduğu gibi ticari araçların fiyatları ÖTV yüzünden çok yüksek deme gibi eleştirimiz yok. Sadece bunun üzerine % 20 KDV eklendiğinde fiyatı bir miktar yükselmiş oluyor. Ancak bu KDV’yi de şirketler kendi KDV’lerinden düştükleri için bir dezavantaj değil yani.

Grubun tüm van tipi araçlarında 1.5 dizel ünite kullanılıyor. 100 HP’lik 1.5 dizel motorun yer aldığı Fiat Doblo Cargo en ucuz fiyata sahip şu an. Ancak standart uzunlukta olduğunu belirtelim. Çünkü aynı modelin bir de uzun versiyonu var. Hem uzun versiyon hem de 130 HP’lik motor tercih edildiği zaman fiyat Doblo Cargo Maxi için 954.900 TL’ye çıkıyor. Eğer bunların üzerine otomatik vites de olsun isterseniz, fiyat 1.020.000 TL’ye kadar yükseliyor.

En pahalısı Peugeot Rifter

Van tipi araçların fiyatlarının bittiği noktadan Combi tarzı araçların fiyatları başlıyor. Yine en ucuz olarak 100 HP’lik 1.5 dizel motoru olan ve Easy donanım seviyesine sahip manuel vitesli Fiat Doblo’yu görüyoruz. Doblo’dan sonra 1.087.900 TL’lik fiyatıyla 130 HP dizel motora sahip manuel Opel Combo geliyor. Bu kategoride GT donanım seviyesindeki otomatik vitesli Peugeot Rifter’ı 1.460.000 TL ile en yüksek fiyata sahip araç olarak gözlemliyoruz.

Gelelim şimdilik sadece Fiat Doblo’da satışa sunulan elektrikli versiyona. İlk önce şunu belirtelim ki, ticari araçların otomobiller gibi ÖTV avantajı yok. Çünkü zaten ti-cari araçların ÖTV’si düşük. Dola-yısıyla elektrikli ticari araçların fiyatları daha yüksek. Örneğin Premio Plus donanım seviyesin-deki Fiat Doblo Combi 1.5 ile Fiat E-Doblo arasındaki fiyat farkı 340.000 seviyesinde. Ancak esas sorun elektrikli araçların daha az yük taşıyabilmesinde.

Haber tarihi: 04 / 06 / 2024






Önceki: Fiat Egea'da görülmemiş indirim!
Sonraki: Lexus UX 300e ve RZ 450e Türkiye’de