2024 Haziran otomobil satışları

Haziran ayı otomobil satışlarının yüksek olmasında GSR2 yönetmeliği ve Çinli otomobillere ek Gümrük Vergisi getirilecek olması etkili oldu. Haziran ayında 25.886 adedi yerli, 61.972 adedi ise  ithal olmak üzere toplam 87.858 adet otomobil satıldı. Geçen yılın aynı ayına göre % 3,6 oranında otomobil satışları düşüş yaşadı! 7 Temmuz’a kadar satışlar iyi gider, sonrası ise Çinli markaların alacakları aksiyona göre şekillenir.

   İki nedenden dolayı Haziran ayı otomobil satışları iyi geldi. İlki GSR 2 yönetmeliğinin 7 Temmuz’da devreye girecek olmasıydı. Bu yönetmelik yerli araçlar için 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. İkinci neden ise 7 Temmuz’dan sonra Çinli otomobillerin fiyatlarının artacak olması. Bu iki sebepten ötürü firmalar çok agresif kampanya düzenlediler. İnsanlar da bu durumun bir fırsat olduğunu düşünüp otomobil aldılar.

Haziran ayında 25.886 adet yerli otomobil satıldı ve yerli satış oranı % 29'da kaldı. GSR2 sadece yerli otomobiller için uzatıldığından Temmuz ayında yerli satış oranı artabilir. Yerli markalar arasında 8.959 adet satışla Fiat birinci oldu. Geçen ay 61.972 adet ithal otomobil satıldı. Chery birinciliği ele geçirdi. Chery, MG ve BYD 7 Temmuz öncesi satabildikleri kadar otomobil satma peşindeler. Fiyatlar artmadan bir de kampanya yaparak satışları destekliyorlar.

7 Temmuz'dan sonra ne olacak?

Köprüden önceki son çıkış misali, 7 Temmuz’dan sonra Çinli otomobillerin (artan Gümrük Vergisi’nden dolayı) fiyatının artacak olması özellikle Chery’nin satışlarını daha da yükseltti. Bunun sonucu olarak SUV oranı da % 54'e kadar çıktı. Geçen yıla göre Sedan satışlarında % 2 artış olurken, Hatchback satışları ise % 16'ya geriledi.

B-Hatchback kategorisinde yerli modelimiz Renault Clio HB Haziran ayında ve 3.790 adet sattı. Onu 2.187 adetle Hyundai i20 takip etti. Sedan otomobil boşluğunu iyi değerlendiren Honda markası, City modeli ile Civic’in boşluğunu doldurmuş görünüyor. B-SUV kategorisinde ise 1.864 adet satışla Peugeot 2008 modeli en öne geçti.

Kampanyalar satışları patlattı

GSR2 yönetmeliğinden dolayı agresif kampanyalar yapan Fiat, Egea modelinden Haziran ayında 6.707 adet satarak tüm modeller arasında en fazla satan oldu. Ondan sonra diğer yerli ve sedan modellerimiz Renault Megane Sedan ile Toyota Corolla Sedan geldi. 2024 Haziran’da satılan otomobillerin % 54.3'ü C segmentinde yer aldı. Onu % 31,6 payla B segmenti ve % 10,5 payla D segmenti takip etti.

Yerli modelimiz TOGG T10X’in fiyatı Tesla Model Y’nin üzerinde kaldı ve bunun sonucu olarak Tesla Model Y en çok satan elektrikli otomobil oldu. Haziran’da 2.670 adet satan Tesla Model Y’nin arkasından TOGG T10X 1.733 adet sattı. BMW iX1 modeli 438 adet satarak üçüncü olarak dikkat çekti. Torres modeli ise 403 adet satışla dördüncülüğe geriledi. Geçen ay satışına başlanan MINI Countryman, ilk ayda 321 adet satarak iyi bir başlangıç yaptı. BYD Atto da yükselenlerden. (Satış adetleri için fotoğraflara bakınız!)

Haber tarihi: 03 / 07 / 2024






Önceki: Renault Duster fiyatları açıklandı
Sonraki: İşte Yeni Renault Duster'ın fiyatları