Elektrikli otomobiller düellosu

Türkiye’de elektrikli otomobil satışlarında bir muammadır gidiyor. Tesla, satışlarını Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’ne (ODMD) bildirmiyor. Bu yüzden TOGG satışlarının nereye oturduğu anlaşılmıyor.

TOGG mu Tesla mı çok satıyor?

TOGG, “En fazla satan elektrikli otomobil biz olduk!” dediği bir zamanda, Tesla ise “Biz 3.000 adet satış yaptık!” diye çıkıveriyor ortaya!


Bu haberi yayımlamak için 22 Eylül 2023 tarihinde TÜİK’in resmi satış rakamlarını açıklamasını bekledik. Açıklanan verilere göre elektrikli otomobil satışlarını görüp ODMD ile karşılaştırdıktan sonra haberimizi paylaşacaktık. Bu  arada sosyal medyadaki haberlere dayanarak ODMD Tesla satışlarını listeye sonradan ekledi. Bi defa bu durumu biraz sorgulamak gerekiyor. Her ne kadar bir dernek de olsa ODMD, verileri sosyal medyadan mı öğrenmeli? Daha doğrusu, nasıl oluyor da Tesla satışları bildirmiyor? Bu durumda “Aslında Tesla TOGG’dan daha fazla satıyor ancak açıklamasına izin verilmiyor!” gibi bir dedikodu çıkarılıyor. Yani Tesla satışlarını açıklamak istiyor da açıklattırılmıyor gibi. Daha önce hatırlarsanız “Haziran ayında Tesla Model Y’ler gümrükte bekletildiği için satış gerçekleştirilemedi!” şeklinde yine sosyal medyada haberler çıkmıştı. Artık bu konunun bir “vuzuha” kavuşması gerekiyor!


ODMD ile TÜİK rakamları neden biribirinden farklı?

Gelelim ODMD ile TÜİK arasındaki rakamların farklı oluş nedenine. Türkiye’de bir otomobil satıldığı zaman, yani faturalandırıldığında ÖTV’si peşin olarak ödeniyor. İşte firmalar faturası kesilen otomobillerin satış adedini ODMD’ye bildiriyor. TÜİK rakamları ise trafiğe kayıt yapılan araçlar üzerine kurulu. Yani tescil işlemleri yapılıp plakası çıkan araçların sayısını açıklıyor TÜİK. Ancak faturalandırılıp ÖTV’si ödenen her otomobilin plakası da hemen çıkarılamıyor. Bunun için yasal olarak 3 ay süre var; tabi ki herkes bu süreyi beklemiyor. Ancak özellikle ay sonuna doğru ÖTV’si yatırılan otomobillerin plakası bir sonraki ay çıkarılabiliyor. Dolayısıyla ODMD firma bilgilerine göre, TÜİK ise trafiğe kayıt bilgilerine göre hareket ettiği için böyle fark çıkıyor. Ayrıca grey market denilen galericiler de yurt dışından otomobil ithal ettiklerinden dolayı, onların getirdikleri ve plakası çıkan otomobillerin adetleri TÜİK’te var, ODMD’de de yok! Grey market ODMD üyesi olmadıklarından satış adetleri aylık ODMD listesinde yer almıyor!


Instagram:



Haber tarihi: 23 / 09 / 2023






Önceki: Honda ZR-V satışa sunuldu
Sonraki: Özgüven taVAN