Dünya elektrikli otomobil piyasası

Artık Çin elektrikli otomobil üretimi ve satışı konusunda iyice ağrlığını hissettirmeye başladı. Öyle ki, Ağustos ayında dünyada satılan elektrikli otomobiller arasında Çin % 65 ile ilk sırayı aldı. Şu an Çin’de 170 civarı elektrikli otomobil üreticisi var!

Çin dünya lideri

Dünyada en fazla elektrikli otomobil Çin’de satılıyor. Bunun en büyük nedeni Çin’in elektrikli otomobillere verdiği önem. Zaten hammadde gibi büyük bir avantajı var. Bunun yanısıra ucuz işgücü ile birlikte dünya elektrikli otomobil piyasasına yön veriyor.

En büyük markalar olarak BYD, Geely, SAIC ve Nio ön plana çıkıyor. BYD markası bu aydan itibaren Türkiye’de faaliyete başlıyor. Volvo ve Polestar’ı bünyesinde bulunduran Geely ülkemize gelmedi ancak Avrupa’da BYD’den daha fazla satıyor. SAIC gurubunu ise Türkiye’de MG ve Maxus markalarıyla Doğan Trend Otomotiv temsil ediyor. Nio ismini ise henüz bir çok insan duymamıştır ama o da çok iddialı!

Batarya üretimi Çin'in elinde

Çin, hammadde, işleme, hücre üretimi ve daha fazlası dahil olmak üzere küresel elektrikli otomobil pil tedarik zincirinin büyük bir kısmını kontrol etmeye yönelik önemli bir rol oynuyor. Çin, 2022'de tüm pil hücresi üretim kapasitesinin yaklaşık % 75'ini ve pil anot ve elektrolit üretiminin  % 90'ını kontrol etti. Halihazırda, GM ve Tesla gibi ABD'li otomobil üreticileri, pil ihtiyaçları için dev CATL gibi Çin'deki şirketlere güveniyorlar.

Yani Çin dese ki, “Tesla artık sana pil vermiyorum!” O zaman vay Tesla’nın haline! Ancak Tesla’nın Çin’deki fabrikasında gerçekleştirdiği üretiminin, tüm  dünyadaki Tesla üretiminin yarısı olduğunu düşünecek olursak Çin herhalde böyle bir şey yapmaz. ABD pil üretim endüstrisi büyüse bile, bu malzemelerin çoğu hala Çin'e işlenmek üzere gönderiliyor ve Çin'in 2027'de üretim kapasitesinin daha fazlasını kontrol etmesi bekleniyor.

Türkiye Japonya'yı geçti

Uzak Doğu’da bir tek Japonya elektrikli otomobillere mesafeli duruyor. Onun da ekonomisi geleneksel motorlu araç üretimine dayalı olduğu için elektrikli otomobil satışı konusunda dünyanın çok gerisindeler. Dünya’da satılan otomobillerin % 14,6'sı elektrikli araçlar. Düşünün ki; Japonya’daki pay sadece % 3. Türkiye’de ise bu oran Ocak-Ağutos 2023 döneminde % 5,9 olarak gerçekleşti. TOGG ile birlikte yıl sonuna doğru biraz daha artacaktır.

Dünya geneline bakarsak; oransal olarak en fazla elektrikli otomobil % 72 oranıyla Norveç’te satılıyor. Sonrasında % 28 ile Çin geliyor. Almanya % 20 ile üçüncü sırada. ABD de bu konuda biraz gerilerde. (Tesla olmasına karşın!) Avrupa özeline bakacak olursak; En fazla satış yapan markanın (hala Türkiye’de satış yapmayan!) Volkswagen olduğunu görüyoruz. Tesla ikinci sırada yer alırken, Stellantis markası ise üçüncü ve Çinli SAIC (MG) dördüncü sırada.






Haber tarihi: 09 / 10 / 2023






Önceki: Nieve Evzoom Türkiye'de
Sonraki: Geely Livan 7 modeli 444.000 TL