Stellantis LeapMotor ortaklığı

Stellantis, % 20 hisse için Çinli EV üreticisi Leapmotor'a 1,5 milyar € yatırım yapacak. Stellantis, 2024'ün ikinci yarısında Leapmotor otomobillerini AB'ye ihraç etmeye başlayacak ve ABD pazarı daha sonra takip edecek.

Stellantis CEO'su Carlos Tavares'e göre, Leapmotor araçları ABD de dahil olmak üzere dünya çapında Stellantis tesislerinde üretilecek. Stellantis, satış açısından dördüncü büyük dünya otomobil üreticisi ve Avrupa'da ikinci ve Jeep, Citroen, Chrysler veya RAM gibi markalardan oluşuyor. Leapmotor, Çin'de iki model satan Çinli bir EV girişimidir.

Stellantis, Jeep'i Çin pazarından çekmişti

Her iki şirket de Stellantis'in % 51'i ve Leapmotor'un % 49'unu kontrol ettiği Leapmotor International adlı bir ortak girişim (JV) oluşturacak. JV, Çin dışında Leapmotor otomobillerini ihraç etmek ve üretmek için özel haklara sahip olurken, Leapmotor Çin'deki satış ve üretimle ilgilenecek. İhracat 2024'ün ikinci yarısında başlayacak.

Stellantis'in ülkedeki son üretim tesisini kapatarak Jeep markasını Çin pazarından çekmeye karar verdiği 2022 Temmuz ayının üzerinden henüz 1 yıl gibi bir zaman geçti. Zararla faaliyet gösteren bu fabrika, Fiat Chrysler ve GAC arasında bir ortak girişimdi. 2021'de üretim kapasitesinin sadece %6'sını temsil eden 20.000 araç satmıştı.

CEO Tavares'ten U-dönüşü

Stellantis CEO'su Carlos Tavares, "Son birkaç yıldır Çin'deki iş dünyasına giderek daha fazla siyasi müdahale görüyoruz!" diye açıkla yapmıştı. Daha sonra, Ekim 2022'de Tavares, Çinli otomobil üreticilerine yönelik tarifeleri artırmaya çağırmıştı. Bugün ise Tavares bir U-Dönüşü yaptı ve Reuters ile konuşurken AB'nin Çin'in Avrupa'ya otomobil ihracatının devlet sübvansiyonlarından yararlanıp yararlanmadığına dair soruşturmasının küresel ticaret sorunlarını çözmenin en iyi yolu olmadığını söyleyerek AB sübvansiyon karşıtı soruşturmasını alenen eleştirdi.

Türkiye Distribütörü UluMotor

Bu ortaklığının hedefi, Çin'deki Leapmotor satışlarını artırmak ve başta Avrupa ve ABD olmak üzere diğer bölgelerdeki Leapmotor otomobil satışlarını önemli ölçüde hızlandırmak için Stellantis'in küresel pazar gücünü kullanmak. LeapMotor şu an Türkiye'de UluMotor tarafından temsil ediliyor. Bakalım bu gelişmeden sonra distribütörlük değişecek mi? LeapMotor'un Türkiye'de T03 modeli satılıyor şimdilik. Ancak markanın C10 ve C11 gibi iddialı modelleri de var!




Haber tarihi: 27 / 10 / 2023






Önceki: Suzuki'den fütüristik tasarımlar
Sonraki: Çinli Nio, Alman Audi'yi korkuttu