İşte Yeni Dacia Duster

2 yıl kadar önce Bigster Concept olarak gördüğümüz Dacia’nın bu modeli, şimdi karşımıza yeni Duster olarak çıktı. Bazılarımız Bigster’i Duster’ın bir üst segmenti gibi düşünse de öyle olmadı. Yeni Duster daha köşeli hatlarla eski modelden biraz ayrılıyor!

Türkiye’de en çok satılan 4x4 çekiş sistemine sahip Dacia Duster yenilendi. Yerden yüksekliği, güçlü motorları, geniş iç hacmi, arazi kabiliyeti ve en önemlisi uygun fiyatıya Türkiye’de hep en çok satan SUV listesinde yer aldı. Yenilenen Duster’da en çok dikkat çeken köşeli hatlar oluyor. İlk göze çarpan C sütunundaki camın biraz daha yukarı eğimli olması. İncelen farlar ve yeni Dacia logosu önde dikkat çeken diğer unsurlar.

Boyutlar değişmedi

Arkada ise yatay “V” şeklindeki stoplar yenilik olarak karşımıza çıkıyor. İç mekanda da köşeli tasarımlar var. Ortadaki bilgi eğlence ekranı 10.1 inç büyüklüğünde. Otomatik vites için küçük bir butona yer vermişler. Yeni Duster’ın uzunluğu 4.341 mm, genişliği 1.804 mm ve yüksekliği 1.693 mm. Uzunluğu aynı kalan Duster’ın yüksekliği 37 mm azalmış ve bagaj hacmi  27 litre büyüyerek 472 litreye çıkmış. (4x4 versiyonda bagaj hacmi küçülüyor.)

Motor konusunda Duster kullanı-cılarını üzecek ilk haber dizel versiyonun olmaması. (Halbuki Peugeot ve Citroen hala SUV araçlarında dizel motoru kullan-maya devam ediyorlar.) Renault modellerinden tanıdığımız 1.2 TCe 130 HP motor varyasyonları olacak yeni Duster’da. Yakıt tüketimini % 10 azaltan 48 V mild hibrit sisteminde 0,9 kWh batarya var. Yeni Renault Clio HB’de de kullanılan 140 HP full hibrit Duster’da da olacak.

Full hibrit versiyon olacak

Belki de en önemli gelişme olarak  Duster Hybrid 140 modelini gösterebiliriz. 1.6 litre motor 94 HP güç üretirken, elektrikli motor ise 49 HP gücünde. Toplam sistem gücü 140 HP. İlk hareket her zaman bu elektrikli motorla gerçekleşiyor ve 1.2 kWh (230 V) batarya ile hesaplamalara göre ortalama şehir içi kullanımın % 80'i elektrikli motorla olması hedefleniyor. Ayrıca yeni Dacia  Duster’da LPG’li 100 HP TCe.  Bi-Fuel motor da yar alacak.

Duster Üretilmeye başlandığı 2010 yılından bu yana 2.2 milyon adet satıldı. Bu süre zarfında ülkemizde ise 200 bin sınırına yaklaştı. Üretilen her Duster’ın yaklaşık % 9'u Türkiye’ye gönderilmiş yani. Bu satış Dacia markası için de büyük başarı. Duster satışlarının 2012 yılından itibaren artmaya başladığı görülüyor. Yenilendikten sonra 2019 yılında satışları biraz düşer gibi oldu ancak; tekrar gaza basarak 25 binli sayıları yakaladı.

(DİKKAT: Haberi dergi tarzında okumak için fotoğraflara bakabilirsiniz!)

Haber tarihi: 29 / 11 / 2023






Önceki: Yeni Mercedes-Benz E Serisi Türkiye'de
Sonraki: Car of The Year 2024