ÖTV muafiyetli güncel fiyatlar

“Geçen yılı nasıl bitirdiysek yeni yıla da öyle başladık” demiyoruz! Çünkü; çok daha hızlı başladık. Tüm markaların CEO’ları, otomotiv dernekleri başkanları ve tüm otomotiv gazetecileri dahil herkes yanılmış görünüyor. Zira hepsi pazarın küçüleceğini söylemişlerdi. Biz ise  31 Aralık 2023 tarihli haberimizde en azından seçime kadar piyasanın hayli hızlı olacağından bahsetmiştik!

Son zamanlarda araştırma haberlerimize yoğun bir ilgi var. ÖTV muafiyeti haberi de 200 binli rakamları geçen sayıda kişiye ulaştı. Demek ki bu konuyla ilgilenen çok sayıda vatandaşımız var. Biz de Ocak’taki güncel fiyatlarla hangi otomobillerin alınabileceği konusunda bir araştırma daha yaptık. Burada 1.591.200 TL sınırının altında olan araçları mercek altına alacağız. Daha sonraki haberimizde ise sınırı geçen araçlardan bahsedeceğiz.

5 yıl satılamaz!

Kabaca bir hesaplama yapacak olursak; alacağınız otomobilin liste fiyatının % 55,5'i kadar bir ödeme yapmanız gerekiyor. Zaten bu haberi yapmaktaki amacımız araç almaya gitmeden önce ne kadar ödeyeceğinizi görebilmeniz. Yani daha fazla ödeme ile karşılaşmamanız için bilgi veriyoruz. Tekrar etmek gerekirse; engelli raporunun % 90 ve üzeri olması gerekiyor. Aracı yakınları kullanabiliyor. MTV ödenmiyor ve 5 yıl “satılamaz”ı var! (% 40 ortopedik engelli olanlar sadece kendileri kullanabilecekleri otomobil alabilirler!)

2024 ilk 3 ay rekorlarla geliyor

Peki 2024 yılı otomobil piyasası nasıl olacak? Her şeyden önce bu ÖTV muafiyeti konusu şu anda Ocak ayı kotalarının tamamının satılmasına neden olmuş. Yani ay sonu yine rekor gelecek. Seçimden dolayı Mart sonuna kadar dövizin yükselmeyeceği düşüncesi var. Bu durumda otomobil fiyatları da artmayacaktır. Dolayısıyla satışlar 2024'ün bu ilk 3 ayı gayet yüksek seviyede gerçekleşecek gibi duruyor. Ancak bulunurluk sorunu var!

Yani Mart’tan sonra otomobil fiyatlarının yüksekleceğini düşünen herkes otomobil alma yoluna gidiyor. Ekim’den bu tarafa fiyatlar pek artmıyor. Mart sonuna kadar da artmayacak gibi duruyor. Eğer Dolar artmazsa Mart’tan sonra da otomobil fiyatları pek yükselmez. Dolayısıyla yatırım için almak biraz riskli gibi. İhtiyacınız varsa otomobil almalısınız ancak; araç yok diye içinize sinmeyen bir marka-modeli de almayın diyoruz, çünkü mutlu olamazsınız!



Haber tarihi: 22 / 01 / 2024






Önceki: ÖTV muafiyet sınırını geçenler
Sonraki: TOGG T10F tanıtıldı