2024 Şubat otomobil satışları

Yılın en kısa ayında bile rekor geldi. Bu rekorun iki nedeni var: İlki ÖTV muafiyeti limitinin yükselmesi dolayısıyla alınabilecek otomobil alternatiflerinin artması. Ayrıca fiyatların Mart-Nisan gibi yükselecek beklentisiyle bazı araçların ÖTV muafiyet sınırının üzerine geçecek olması, insanları alıma yöneltti. Diğer taraftan seçim sonrası fiyatların yükselecek düşüncesi de satışları artırdı.

   2024 yılına rekorla başladık ve Şubat’ta da öyle devam ettik. Şimdiye kadar en yüksek Şubat satışı oldu geçen ay. Geçen yıla göre satışlar % 39,7 seviyesinde artış gösterdi. Yerli ve ithal toplam 82.277 adet otomobil satıldı. Eğer firmaların elinde daha fazla stok olsaydı satışlar daha da artabilirdi. Bazı otomobillerin ÖTV muafiyet sınırını geçmesi satışları olumsuz etkileyebilir. Ancak insanların otomobillerin fiyatları yükselecek düşüncesi satışları yukarı çekiyor!

Ocak ayında 26.268 adet yerli otomobil satıldı ve yerli satış oranı % 31,8'e düştü. Yerli markalar arasında 9.732 adet satışla Renault birinci oldu. Geçen ay 56.009 adet ithal otomobil satıldı. Ve Stellantis’in üç markası da ilk dörtte yer aldı. Citroen sürpriz yaparak birinci oldu. Chery ise iddiasını her geçen gün artırıyor. Peki Volkswagen ne yapıyor? Modelleri geç getirmesinin ve Türkiye’de bazı müşterilerini küstürmesiyle düşüşe devam ediyor.

SUV satışları artmaya devam ediyor

2023 Şubat ayına göre Sedan ve Hatchback satışları düşerken SUV satışlarında ise artış olduğu görülüyor. Bu durum grafikte de hemen kendini gösteriyor zaten. Sedan ülkesi olan ülkemizde bu segmentin satışları bir tık düşerek % 29 civarında gerçekleşti. Ayrıntılara bakıldığında C HB satışları düşmesine karşın B HB satışları artmaya devam ediyor.

B-Hatchback kategorisinde yerli modelimiz Renault Clio HB rakipleriyle arasını açmaya devam ediyor. VW Polo ciddi bir atak yaptı. B Sedan kategorisinde Honda City Şubat ayında öne geçti. Tam SUV sayılmasa da Dacia Sandero Stepway Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de çok satanlar listesinin tepe-sinde yer almaya devam ediyor.

Renault Clio HB zirvede

Tüm modeller arasında Şubat’ta 5.381 adetli satışla Renault Clio HB birinci geldi. Megane Sedan’ın da 4.351 adet satmasıyla Renault yerli markalar arasında lider oldu. Ocak ayının birincisi Fiat Egea Sedan ise 4.625 adetlik satışla tüm modeller arasında ikinci geldi. 2024 Şubat’ta satılan otomobillerin % 54.7'si C segmentinde yer aldı. Onu % 33,2 payla B segmenti ve % 8,6 payla D segmenti takip etti.

Yerli modelimiz TOGG T10X,  1.201 adetle Şubat ayında en fazla satan elektrikli araç oldu. Ancak satışların düşmesi gözlerden kaçmıyor. Esas burda dikkat çeken; eski adı SsangYong yeni adı KG Mobility olan Torres modeli oldu ve 510 adet sattı. Torres modeli Güney Kore’den geldiği için Çin gibi ilave % 40 Gümrük Vergisi’ne takılmıyor. Bu yüzden fiyat avantajı var. Ancak elektrikli 4x4 modeli olmaması bir dezavantaj. Elektrikli BMW 5 Serisi’nin fiyatı normal 5 Serisi’ne göre daha uygun olduğu için satışları yüksek.





Haber tarihi: 12 / 03 / 2024






Önceki: Karşınızda Audi A3 Allstreet
Sonraki: Yeni VW Passat SW Türkiye'de