BYD Seal U DM-i satışa sunuldu

BYD Seal U DM-i modeli Türkiye’de fiyatı uygun Plug-in hibrit olarak piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Çin’den gelen elektrikli otomobiller mevzuata takılınca BYD de elektrikli Seal U yerine 1.5 L benzinli Plug-in hibrit versiyonunu getirmiş oldu. Güçlü bir elektrikli motoru var ancak; 1.5 benzinli motorun 97 HP’lik gücü biraz düşündürücü.

   “Demokraside çareler tükenmez!” sözü burada geçerli herhal-de. Çin’den elektrikli otomobillerin gelmesinin önü kesilince bu sefer eskiye döndük ve  benzinli otomobiller getirilmeye başlandı. Her ne kadar Plug-in hibrit olsa da yine de daha az çevreci oldukları aşikar. Türkiye’de TOGG ile elektrikli otomobiller bir ivme kazandı ancak; hala menzil ve şarj konusu insanların en büyük endişeleri. Bu noktada şimdilik Plug-in hibritler bizim için en iyi seçenek gibi.

Fakat şimdiye kadar örneğin Volvo modellerinde motor hacmi 2.0 lt olan araçlarda plug-in hibrit vardı ve Motorlu Taşıtla Vergisi yüksek olduğu için fazla tercih edilemiyordu. Şimdi Çinli markalar sayesinde Türkiye Plug-in hibrit araçlarla tanışmaya başladı. BYD Seal U DM-i modeli bu kulvarda ilk model olarak dikkat çekiyor. Aracın ismi “Seal U DM-i”daki “U” harfi SUV kelimesinin ortasındaki “U” harfini temsil ediyor. DM ise “Dual mode” sürüş anlamında.

Daha güçlü motor olabilirdi!

Yani araç hem elektrikli hem de benzinli kullanılabiliyor anlamına geliyor DM harfleri. BYD ile Chery Plug-in araçlar konusunda birbir-lerinden ayrışıyorlar. BYD daha güçlü elektrikli bir motor ve bunu destekleyen bir benzinli ünite üzerine yoğunlaşmış. O yüzden BYD Seal U DM-i’da 197 HP elektrikli motor ve 97 HP benzinli bir motor yer alıyor. Araç elektrikli motorun gücü sayesine ağırlığı 2 tona yaklaşmasına karşın 8,9 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor.

Fakat burada belirtmemiz gereken bir şey var: Belki de Seal U DM-i modelini bu konuda eleştirebiliriz. Çünkü Türkiye’ye gelen 1.5 L benzinli motor Çin’de satılan (Song Plus 1.5 L 137 HP) modeli-ne göre zayıf motorlu. BYD, Seal U DM-i ile yolculuğun % 90'ını elektrikli motorla yapılacağını söylese de, sadece benzinli kullanımlarda çok zayıf kalacaktır. Bataryanın doluluk oranı azal-dığında benzinli motorun jeneratör görevi görmesi büyük avantaj.

Lansmana özel fiyat devam eder mi?

BYD Seal U DM-i modelinin en büyük rakibi olan Chery Tiggo8 Pro Plug-in hibrit modelinin ise 170 HP’lik bir elektrikli motoru olmasına karşın 1.496 cc 1.5 L benzinli motorun gücü ise 156 HP seviyesinde. Türkiye’ye getirildiği zaman ikisinin karşılaştırması yaparız artık! Chery Tiggo8'in tüketimi 5,9 litre iken Seal U ise 5,3 litre tüketiyor. Dün itibariyle bayilerdeki yerini alan BYD Seal U DM-i modeline yoğun bir ilgi var, ancak gelecek araçlar şimdiden satılmış.

Aslında Chery’nin şimdiye kadar Plug-in hibrit Tiggo8 modelini çoktan getirmesi gerekiyordu. Biraz geç kalmış oldu ve Seal U DM-i modeline müşteriler kaydı. Tek donanım seviyesinde, beyaz ve gri olmak üzere iki renk seçeneği ile getirilen Seal U DM-i modelinin liste fiyatı 2.340.000 TL olarak açıklandı. Ancak lansmana özel fiyatı 2.090.000 TL’ye indirilmiş. En azınndan Nisan sonuna kadar bu fiyattan alınabilecek gibi. Sonra ise fiyat değişebilir. Yani bugün sıraya yazılıp kapora verseniz bile araç örneğin Mayıs ayında gelirse fiyat artabilir. Dolayısıyla 2.090.000 TL'lik fiyat kısa süre için geçerli ancak araç da kalmamış. 





Haber tarihi: 16 / 04 / 2024






Önceki: BMW i5 xDrive40 geldi
Sonraki: Yeni VW Tiguan'ın fiyatı şaşırttı