Mercedes-Benz EQS yenilendi

Bu aralar gündemden düşmeyen Mercedes-Benz EQS, küçük bir makyaja uğradı. Mercedes-Benz’in elektrikli modelleri tekrar gözden geçirmesine bile neden olan EQS modelinin Amerika piyasasındaki 2. el değer kaybı % 45'e çıkmış bulunuyor. İşte Mercedes-Benz’in elektrikle imtihanı!

   Piyasaya ilk çıktığından bu yana müşterilerini ikiye bölen bir elektrikli otomobil macerasından söz ediyoruz. Tasarım olarak Mercedes-Benz müşterilerinin tepkisini çeken EQE ve EQS modelleri sırf menzili artırmak için “yay” şeklinde tasarlanmıştı. Öndeki “yıldız” belli olmuyordu. Ön ızgara klasik Mercedes-Benz çizgileri taşımıyordu. Peki ne oldu? EQS modelinin üzerine Mercedes-Benz, “yıldız”ı tekrar koymak zorunda kaldı.

Son makyajdan sonra ön ızgaraya çizgiler tekrar geri geldi. Menzili artımak için jeneratör görevi görecek 1.0 litre benzinli bir motor konulması düşünülüyordu ancak; vazgeçildi. Yeni EQS’deki en önemli yenilik bataryasında gerçekleştirilmiş. Daha önce 108 kWh olan batarya kapasitesi 118 kWh’a çıkarılmış. Böylece 710 km olan menzilin 822 km’ye kadar çıkması sağlanmış. Teknolojik olarak da EQS modelinde güncellemeler yapılmış.

Satışların % 20'si elektrikli olacak

2024'ün ilk 3 ayında Mercedes-Benz 6.550 adet toplam satış gerçekleştirdi. Bunun 1.064 adedi elektrikli otomobillerden oluşuyor. Bu da 2023'e göre satışların 3 katına çıkması anlamına geliyor. Bu yılın ilk 3 ayındaki satışların % 16'sı elektrikli otomobillerdi. Yıl sonuna kadar bu oranın % 20 seviyesine çıkması bekleniyor. Bir açıdan başarılı bir satış diyebiliriz. Peki neden Mercedes-Benz’in Türkiye’deki elektrikli modellerinin satışları iyi? diye sorabilirsiniz.

Bunun en büyük nedeni vergi sistemi. Aynı kategorideki örneğin EQE ve EQS modelleri E ve S Serisi’ne göre daha düşük fiyata sahipler. EQB ise en çok talep gören model. Fakat tabloya bakacak olursanız EQE ve EQS modellerinin bir yılda sıfır fiyatının pek artmadığını göreceksiniz. Benzinli modellerdeki artış % 50 seviyesini geçerken Mercedes-Benz EQE modelinin fiyatı sadece % 9 artmış. Bu da prim yapmayan EQE modelini alanlarını üzüyor.

Yeni EQA ve EQB satışa sunuldu

Bu arada geçen yıl makyajlanan Mercedes-Benz EQA ve EQB modelleri Nisan ayı itibariyle Türkiye’de satılmaya başlandı. Yeni EQA 250+ AMG modelinin fiyatı 2.582.000 TL olarak açıklandı. EQB 250+ AMG modeli ise 2.628.000 TL’den satılmaya başlandı. Hem EQA hem de EQB modeli Kasım ayından itibaren Türkiye gündemini meşgul ediyor. Çünkü Mercedes-Benz, bu iki modeli % 10 ÖTV diliminden % 40 ÖTV dilimine geçmesi için zam yapmıştı. Ve bunu diğer modellerin fiyatları arasında bir denge kurulması için yaptıklarını belirtmişlerdi. Fakat yine de EQB modeli en çok satan elektrikli Mercedes-Benz modeli olmayı başardı. Yeni EQA ve EQB modellerindeki değişiklik aynı EQS’de olduğu gibi sınırlı seviyede kalmış. Motor güçleri değişmemiş. Dışarıdan bakıldığında ön ızgaradan yeni model olduğunu anlayabilirsiniz. Onun dışında yine teknolojik bazı özelliklerin artırıldığı söyleniyor.

Haber tarihi: 18 / 04 / 2024






Önceki: Ucuz Tesla Model Y piyasada
Sonraki: BMW i5 xDrive40 geldi