Ocak'ta otomobil alan yine zarar etti!

Eğer otomobili ihtiyacınız için değil de kar etmek amaçlı aldıysanız size kötü bir haberimiz var: Zarardasınız! Ocak ayındaki haberimizde bunu tablolarla ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık. Şimdi üzerinden 3 ay geçti. Yine aynı tablodan hareketle bir araştırma daha yaptık. Bakalım ne durumdayız?

   İlk önce şunu üstüne basa basa belirtelim ki; Eğer ihtiyacınız varsa otomobili almalısınız. Burada kardan zarardan bahsedilemez. Ancak otomobili kullanmanın dışında ayrıca para da kazanayım derseniz; orada bi durun deriz. Yani hem kullanıp hem de para kazanma devri bitmiş görünüyor. Tabi bu yorumlarımız Dolar’ın yükselmemesi ile direk bağlantılı. Devlet de KKM’den dolayı Doları frenlemek zorunda olduğu için bir müddet fiyatlar artmayacak gibi.

Geçen hafta bayileri gezdik. Gazeteci olduğumuzu söylemedik Satıcı arkadaşların psikolojisi hep “Bir an önce otomobili alın, yarın ne olacağı belli değil. Dolar sürekli yükseliyor. Bakın İran İsrail’e saldırı düzenledi!” şeklinde. Yani bayiye araştırma yapmak için gittik, neredeyse biz bile yeni bir otomobil alıp çıkacaktık! Artık şu “Aldın aldın, bir daha bu fırsat ele geçmez!” düşüncesinden kurtulmamız gerekiyor. Ev gibi otomobil piyasası da durgunluğa giriyor!

Yeni VW Tiguan neredeyse zamsız geldi

2024 model yılına geçişten dolayı sıfır otomobil fiyatlarında bir miktar yükseliş olabilir. Ancak geri adım atanlar da var. Örneğin Yeni VW Tiguan’ın fiyatının eskisinden % 7 daha fazla olabileceği söylenmişti ancak; neredeyse aynısı çıktı. Biz de araştırmamızı şu an hala satışta olan 2023 model sıfır otomobiller üzerine yoğunlaştırdık.  Bazılarını da 2024 model yılı fiyatlara göre değerlendirdik. Çünkü Ocak 2024'de satılan otomobil de 2023, şimdiki de 2023 model.

Aradan tam 3 ay geçti. Bu süre zarfında Dolar % 10 yükselirken Altındaki artış ise % 25 seviyesini geçti. 3 aylık enflasyon ise % 15. Yani ortalama aldığınız otomobilin fiyatının % 15 artması gerekiyordu. Eğer hiç artmadıysa ve Dolar’ınızı bozdurduysanız en düşük ihtimalle % 10 zarardasınız. Hele eş dosttan altın borç aldıysanız durum daha kötü. Bu sefer kayıp % 25'e çıkıyor. Kredi çektiyseniz  (çektiğiniz kadar) yine % 15 kaybınız var demektir.

Nisan'sa satışlar yavaş gidiyor

Konuyu biraz toparlayacak olursak; Nisan öncü verilerinden de hareketle, otomobil satışları ciddi bir durgunluğa girecek gibi görünüyor. Yaz aylarının gelmesi bir nebze piyasayı harektlendirebilir ancak; o da sınırlı kalacaktır. Yani dememiz o ki; otomobil alırken iyi düşünün, acele etmeyin, her şeyi son fırsatmış gibi anlatanlara fazla itibar göstermeyin. Az kredi vermelerine rağmen krediyle otomobil almayı ise pek tercih etmeyin.

Ee o zaman ne yapacağız? derseniz; Daha önce belirttiğimiz gibi ihtiyacınız da varsa hiç acele etmeden karar vermelisiniz. Eğer devlet KKM’den dolayı Dolar’ı frenlemeyi sürdürürse ve tüketimi azaltacak adımlar atmaya da  devam ederse otomobil fiyatları stabil kalacaktır. Bu durumda da kaçan bir fırsat olmayacaktır. Görünen o ki; şu anda otomo-bilden daha iyi kazandıran başka enstrümanlar mevcut. O yüzden acele etmeyin deriz!

Bayilerdeki satış danışmanlarının “Bu kaçan son fırsat olmasın!” psikolojisine kapılmayın. Görünen o ki; artık kaçan bir fırsat söz konusu değil. Hatta bir sonraki ay otomobilin fiyatı daha da düşebilir. Bu arada bir şeyi daha merak ediyoruz: Ocak ayında sizi otomobil almaya ikna eden ve fiyatlar seçimden sonra yükselecek diyen satış danışmanının yanına gitseniz ve “Hani fiyatlar artacaktı. Niye bizi acele ettirdiniz?” diye sorsanız acaba nasıl cevap verecektir?

Haber tarihi: 21 / 04 / 2024






Önceki: Nissan Qashqai makyajlandı
Sonraki: Şimdi Mercedes-Benz ne yapacak?