2024 Nisan otomobil satışları

Mart ayı satış haberini yaparken “Son çıkış mı oldu?” demiştik. Aynen öyle oldu ve 19 ay sonra Nisan’da ilk kez otomobil satışlarında gerileme yaşandı. Nisan ayında 18.236 adedi yerli, 43.212 adedi ise ithal olmak üzere toplam 61.448 adet otomobil satıldı. Geçen yılın aynı ayına göre % 20,6 oranında otomobil satışları düştü! Kredi sorunundan dolayı Mayıs ayı da düşük gelebilir!

   Seçimden sonra Dolar yükselecek endişesi ile otomobil alımlarını öne çekenler yüzünden Ocak-Mart dönemi satışlar yüksek gelmişti. Ancak beklenen olmayınca insanlar artık otomobil almakta acele etmenin yersiz olduğunu düşünmeye başladılar. Kredi oranlarının çok yüksek olması en büyük etken olmak üzere ekonomik zorluklar da insanların otomobil alımlarını düşürmeye başladı. Sonuçta satışlar geçen yıla göre % 20,6 azaldı.

Ocak ayında 18.236 adet yerli otomobil satıldı ve yerli satış oranı % 29,6'ya kadar düştü. Esas bu konunun üzerinde biraz durmak gerekiyor. Yerli markalar arasında 6.047 adet satışla Fiat birinci oldu. Geçen ay 43.212 adet ithal otomobil satıldı. Chery birinciliğini devam ettirdi. 5.315 adet satan Chery’nin satışlarının yüksek olması ithalatı artırdığı için yerli satış oranını da düşüyor tabi. Yeni Tiguan’ın yüksek satışıyla Volkswagen ikinci olmayı başardı.

SUV satış oranı % 63'e çıktı

En başta Chery modelleri olmak üzere SUV satışları Nisan ayında ciddi bir sıçrama yaptı. Bu Nisan’da SUV satış oranı tarihinin en yüksek değerine ulaşarak % 63 seviyesini gördü. Hatchback satışlarının düşmesini anlayabiliriz belki ancak; Sedan satışlarının % 20'ye kadar gerilemesi dikkat çekti. Tabi bunda SUV model çeşidinin fazla olması da etkili.

B-Hatchback kategorisinde yerli modelimiz Renault Clio HB rakipleriyle arasını korumaya devam ediyor. Hyundai i20 B segmentindeki başarılı bir diğer yerli modelimiz. B-SUV kategorisinde yerli modelimiz Hyundai Bayon lider geldi. C-HB katego-risinde Ford Focus HB bayrağı devraldı. B Sedan kategorisinde Honda City birinci oldu.

TOGG T10X en fazla satan elektrikli

Tüm modeller arasında Nisan’da 4.328 adet satışla Fiat Egea Sedan  birinci geldi. TOGG T10X 3.003 adet satışla ikinci oluken, yeni Volkswagen Tiguan 2.809 adet satışla üçüncü geldi.Bu mdoelleri 2.619 adet satışla Renault Clio HB ve 1.903 adet satışla Hyundai i20 izledi. 2024 Nisan’da satılan otomobillerin % 58.6'sı C segmentinde yer aldı. Onu % 27,3 payla B segmenti ve % 10,5 payla D segmenti takip etti.

Yerli modelimiz TOGG T10X,  3.003 adetle Nisan ayında en fazla satan elektrikli araç oldu. Yapılan 800.000 TL krediye sıfır faiz kampanyasının TOGG satışlarını artırdığı görülüyor. Tasarımın ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı da KG Mobility Torres. Yani SsangYong markasının belki de hiçbir modeli böyle satış adetleri yakalayamadı. Güney Kore’den geldiği için Torres EVX, ilave Gümrük Vergisi’ne takılmıyor. Hyundai IONIQ 5 modelinin de satışları iyi gidiyor. IONIQ 6 da onu takip ediyor.

Haber tarihi: 06 / 05 / 2024






Önceki: ÖTV Muafiyetli alımlarda müthiş kampanya
Sonraki: Renault'dan yeni bir SUV